Útmutató a startup szabályok kapcsán: a startup cég szabályozása és startup alapítás szabályok tudnivalói

A startup szabályok között léteznek formális és informális előírások, javallatok. Egy startup cég szabályozása ennélfogva vizsgálható jogi szempontból, illetve mögöttes szempontokból is. Nem téved nagyot ugyanis az ember, ha a startup alapítás szabályok kapcsán arra gondol, hogy a legfontosabb a jó ötlet. A jogi környezet mellékes. 

Igen ám, de a jó ötletek ritkán jönnek maguktól – néha támogatni kell a megszületésüket. Ezért az alábbiakban megnézzük, hogy a Mannheimi Egyetem milyen módszerekkel segíti a kezdő vállalkozókat.

Startup aspirációval bíró hallgatók rendezvényszervezés általi támogatása

A Startup Lounge egy stand-up szerű előadás, melyet minden hónap első és harmadik keddjén rendeznek meg az egyetemi kávézóban Az eseményen startupperek mutatják be fejlesztéseiket, de a startup ambíciókkal bírók is prezentálhatják ötleteiket. Vannak jogi előadások is, amelyek keretében a startup szabályok, a startup cég szabályozása, a startup alapítás szabályok témaköréről is sok szó esik. Regisztrálni a belépéshez nem szükséges; az első kör ital ráadásul ingyenes.
A Founder Talks (kb. alapítói beszéd) egy rendszertelen időközökkel megrendezett esemény, ahol a környékbeli vállalkozók adnak elő. Aktuális és releváns témakörökről szólnak, és válaszolnak a kérdésekre. A hallgatóság között olykor befektetőket is találni.
Az MCEI Seed Award egy, az idén második alkalommal megrendezett startup verseny, melyet a Heinrich Vetter Alapítvány finanszíroz. A megvalósítása a Központ feladata. A megmérettetésen az egyetem startuppal rendelkező hallgatói, alumnusai vehetnek részt. A beérkező pályázatok közül a legjobb három jut tovább. A „döntőben” bemutatkozik a három csapat egy néhány perces előadás keretében és az üzleti ötletet bemutató összefoglaló anyag közreadásával. A kockázati tőkésekből/üzleti angyalokból álló zsűri a következők alapján dönt a tízezer eurós fődíj odaítéléséről:

  • Az előadás eredetisége (kifejezetten kerülendő az „elinflált” nyelvezet használata),

  • az üzleti modell világossága,

  • az ötlet gazdasági hasznossága,

  • és a terv távlatossága.

Az egyetem által közvetlenül nyújtott startup támogatás egyéb formái

Ebben a körben az Egyetem két fontos tevékenységet végez. Egyrészt fenntart egy fizikális támogató infrastruktúrát. Ez a Design Lab, egy „kreatív tér”, asztalokkal, kijelzőkkel, relaxációs sarokkal, 3D nyomtatóval felszerelve. A szolgáltatást azok a startup csapatok vehetik igénybe, melyeknek legalább egy tagja az egyetemen tanul.
A másik említendő tevékenység a startupok által kínált munkalehetőség közvetítése – vagyis az egyetem a honlapján megjeleníti az aktuális startup állásajánlatokat.

Az önkéntes hallgatói szervetek nyújtotta szolgáltatások

Az egyetemi hallgatói szervezetek tagsága nagy és tevékeny, így számos olyan közösség elérhető, melyek jó „kiegészítésként” szolgálnak. Ezek a közösségek és az általuk nyújtott szolgáltatások a következők: 

Thinc!

Tagjai vállalkozói ambícióit segítő 2010-ben alakult hallgatói szerveződés. Képzéseket, workshopokat, céglátogatásokat, erős startup ökoszisztémájú környéket célzó kirándulásokat szervez. A tagok rendszeresen előadják ötleteiket, és minősítik is egymás ötleteit.

VaPassion

A hallgatói kezdeményezés vacsorákat és workshopokat szervez cégek/startupperek és hallgatók részére; célja a hálózatosodás elősegítése.

Ennactus Mannheim

Az egyemen 2005-óta működő nemzetközi hallgatói szerveződés „fiókszerve”. Célja a tagok iskolapadban megszerzett elméleti tudásának gyakorlati kamatoztatása, többnyire társadalmi célú projektekben. A munka egyik célja kimondottan a tagok vállalkozói kompetenciáinak fejlesztése.

Bdvb

A Német Közgazdász Szövetség helyi önkéntes hallgatói szövetsége előadásokat, szemináriumokat, programsorozatokat szervez az „akadémiai és üzleti szféra egymásra találásának céljából”.

AISEC

Az egyetemen természetesen jelen van a hallgatók külföldi tapasztalatszerzését gyakornoki programok által segítő nemzetközi szervezet.

Arbeitskreis Borse

A hallgatói kezdeményezés célja a nemzetközi pénzügyi körök, valamint az egyetem és érdekelt hallgatói közötti hídképző szerep létesítése. A közösség rendszeres időközökkel rendezvényeket szervez, ahol a legnagyobb pénzügyi vállalatok képviselői adnak elő. Mindeközben workshopokat és képzéseket realizál, de szabadidős rendezvényekről is gondoskodik.

Q-Summit

Idén második alkalommal, önkéntes hallgatók szervezésében megvalósuló konferencia. Az idei eseményen 700-an vesznek részt, döntően hallgatók, startup alapítók, startupok, cégek és kutatók. A konferencia célja a vállalkozói szellem terjesztése, az egyetem és az üzleti szféra közötti kapcsolatok mélyítése.